måndag, september 01, 2008

Ovanåker's done it again

Ni måste skämta Ovanåkers Kommun? Ni drar in föreningsbidraget till Woxstockfestivalen och nu drar ni in bidragen till studieförbunden. Jag har under många år kollat på bidragsfördelningen till kulturföreningar i kommunen och av dessa går merparten till föreningar med verksamhet för, med och av vuxna. Ungdomsföreningarna har fått nöja sig med förlustgarantier, "symboliska" stöd och avslag. Sen har kultur & fritidskunsulent Carina Isaksson mage att säga till tidningen Ljusnan att man ska satsa på ungdomar istället. Jag skulle bra gärna vilja veta vad denna "satsning" innebär? Inför senaste valet svarade Björn Mårtensson på frågan om vad Ovanåkers kommun gör för ungdomarna, - Woxstockfestivalen. Ovanåkers kommun har ALDRIG gjort Woxstockfestivalen, det har föreningen Voxmusik gjort, med ett litet bidrag från kommunen och stort stöd från studieförbunden Studiefrämjandet och Bilda. Nu finns alltså risken att Woxstock drabbas av ännu en nerdragning om studieförbunden beslutar sig för att dra ner på verksamheten i Ovanåker.

Nerdragningen på ungdomsverksamheten har pågått under lång tid, starten kom med nerläggningen av Fritidsgården Södran. Ungdomsföreningar har aldrig haft någon chans att få smaka på bidragskakan och drivs till att rikta verksamheten mot vuxna som har pengar. Jag undrar bara vart kulturintrisserade ungdomar ska vända sig om de vill göra något utan inblandning av skolan och kulturskolan? Tidigare har en väg varit genom föreningar och studieförbund. Studieförbunden har massor av cirklar som ungdomarna själva sköter, särskilt bland musicerande ungdomar. Men det är klart, försvinner dessa kan de ju alltid gasa runt på moppen, supa vid busstationen, slanga bensin eller slå ner fyllon i Öjeparken. Ogenomtänkta beslut verkar vara den nya melodin i Ovanåker. Ni har än en gång visat eran inkompetens. Hoppas detta bett i svansen gör jävligt ont!

Personligen är jag med i tre olika studiecirklar, bl a Woxstock och eget musicerande. Det otroliga stöd vi har fått av studieförbunden, både ekonomiska och konsultativa, är ovärderligt för oss. Tack för det!

5 Comments:

Anonymous Johannes said...

Arga, men sanna ord

1/9/08 20:31  
Anonymous Anonym said...

insändare i ljusnan!

1/9/08 20:39  
Anonymous Sonny said...

jag tror jag håller mig till att spy galla här på min egen sida. men det kan komma en insändare en vacker dag.

2/9/08 11:22  
Blogger Maria Nilsson said...

Bra Tomas!

24/9/08 15:21  
Anonymous Sir Charles said...

Skicka ut i tidningen så alla får läsa, mycket bra ju. det var denne du nämnde till mig kan jag tro, skicka skicka skicka insant@ljusnan.se (jag skickar lika myche som broderskapare Rolf Samuelsson nästan:=)

25/10/08 19:45  

Skicka en kommentar

<< Home